به گزارش اداره روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی مهندس "علیرضا عامری" در نشست شورای اداره شهرستان اسفراین افزود: آب به دلیل آنکه تاکنون سهل الوصول و در دسترس همگان بوده است آسانترین کارها را به "آبخوردن" تشبیه میکنند و همین امر اساس فرهنگ نادرست استفاده از آب است.
او با اشاره به اینکه آب گرانبهاترین آفریده خداوند برای زندگی در روی زمین است تاکید کرد: اگر استفاده از منابع آب کشور و استان به همین روند کنونی ادامه یابد در آیندهای نه چندان دور دیگر آبی برای استفاده وجود نخواهد داشت.
وی در این زمینه به آیه 18 سوره مومنون اشاره کرد و گفت: خداوند در این آیه میفرماید "ما به اندازه معین و مشخص آب را نازل کردیم و در جای مشخص ساکن نمودیم" که همین آیه نشان میدهد منابع آب زمین معین است و باید حساب شده مصرف شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت: در کشور سالانه شش میلیارد متر مکعب و در استان خراسان شمالی بیش از 70 میلیون متر مکعب در سال از منابع آب زیرزمینی اضافه برداشت میشود. مهندس عامری افزود: تداوم این روند باعث میشود علاوه بر از بین رفتن منابع آب زیرزمینی دیگر ظرفیتی برای ذخیره آب در لایههای زیرزمینی وجود نداشته باشد و به همین دلیل بارندگیها نیز دیگر تاثیری در جبران این منابع نخواهد داشت.
او اظهار داشت: به علت برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی استان، سطح آب زیرزمینی در دشت اسفراین در 20 سال اخیر 15 متر و در دشتهای شیروان و صفی آباد نیز در دو دهه اخیر به ترتیب بیش از 11 و هشت متر پایین تر رفته است و به همین علت از 11 محدوده مطالعاتی و دشت موجود در استان خراسان شمالی، توسعه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی, هفت دشت جاجرم، سملقان، شیروان ، بجنورد، شوقان، اسفراین و صفیآباد ممنوع است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی اضافه برداشت از چاههای دارای پروانه و برداشت غیرمجاز آب از چاههای بدون پروانه را معضل اصلی منابع آب زیرزمینی استان ذکر کرد و گفت: این کار خسارت زیادی به این منابع وارد کرده است. وی با اشاره به وجود بیش از چهار هزار و 900 حلقه چاه آب در استان گفت: دو هزار و 735 حلقه چاه مجاز و دو هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان وجود دارد.
مهندس عامری در این نشست با اشاره به طرحهای اجرا شده برای مدیریت منابع آب استان ساخت پنج سد پس از پیروزی انقلاب اسلامی با توان تنظیم سالانه 165 میلیون متر مکعب از جمله طرحهای مهم اجرا شده ذکر کرد و گفت: چهار سد جدید نیز در دست اجرا و چهار سد دیگر نیز در دست مطالعه است.
او طرحهای آبرسانی به شهرهای بزرگ استان و شبکههای آبیاری و زهکشی را از دیگر طرحهای مهم اجرا شده و در دست اجرا برشمرد و گفت: طرح آبرسانی به شهر شیروان از سد این شهرستان با حضور وزیر نیرو در آبان 1389 به بهرهبرداری رسیده و طرحهای آبرسانی به شهرهای بجنورد ، اسفراین و گرمه جاجرم و همچنین شبکههای فرعی آبیاری شیروان و اسفراین نیز انشاا... در سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید.
در پایان این نشست مهندس "برات امیری" به عنوان رییس اداره منابع آب ناحیه اسفراین معرفی و از مهندس "علیمیعادی" رییس پیشین این اداره تقدیر شد.