به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی مهندس "جواد مشکینی"، دلیل عمده کاهش آبدهی رودخانهها را کاهش بارندگی در سال آبی 93-92 ذکر و میزان این کاهش در مقایسه با دوره دراز مدت 50 ساله را 24 درصد اعلام کرد و افزود: ذخایر آب سدهای استان نیز به همین دلیل کاهش شدیدی داشته است.
او با اشاره به اینکه بخش عمده منابع آب مورد نیاز کشاورزی و شرب استان از محل آبهای سطحی تامین می شود, تصریح کرد: آبدهی رودخانهها به عنوان یکی از مهمترین شاخص های مطالعات منابع آب دارای اهمیت زیادی دارد و بر همین مبنا، هر ماه به صورت نظاممند در محل ایستگاههای آب سنجی، اندازهگیری میشود.
وی اظهار داشت: در استان خراسان شمالی در دو حوضه آبریز درجه دو اترک و کویر مرکزی، 21 ایستگاه هیدرومتری فعال وجود دارد که اطلاعات کمی و کیفی آب رودخانهها در آنها ثبت و نتایج بررسی میشود.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای خراسان شمالی با اشاره به وضعیت منابع آب زیرزمینی استان نیز گفت: سطح آب زیرزمینی بر برخی دشتهای استان به شدت کاهش یافته به طوری که در محدوده مطالعی رباط قرهبیل طی یک سال گذشته 90 سانتی متر افت داشته است.
مهندس مشکینی افزود: در همین مدت سطح آب زیرزمینی در دشت سملقان 147 سانتی متر افت، بجنورد 17 سانتیمتر و شیروان 136 سانتی متر افت را نشان می دهد.
او خاطر نشان کرد: به دلیل بهرهبرداری بی رویه از منابع آب استان، وزارت نیرو تاکنون توسعه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی را در هشت دشت از 11 دشت استان ممنوع اعلام کرده است که وضعیت این منابع در سه محدوده مطالعاتی شیروان، اسفراین و جاجرم، بحرانی است.