به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی, مهندس «رضا نعیمی» معاون حفاظت و بهره برداری این شرکت در این کارگاه با اشاره به منابع محدود آب و روند نامطلوب بهره برداری از این منابع، بر لزوم تبدیل تفکر بهره برداری درست از منابع آب به یک باور و اعتقاد برای حفاظت از این منابع حیاتی تاکید کرد.
وی گفت: وزارت نیرو در سالیان گذشته اقدامات سازه ای بسیاری برای مدیریت منابع آب انجام داده است اما در بخش غیرسازه ای مدیریت منابع آب، تاکنون کمتر کار شده است که امیدواریم با روند پیش رو و برنامه های در دست اقدام وزارت نیرو، نتیجه مطلوب گرفته شود.
او تصریح کرد: در شرایط کنونی متاسفانه بهره بردار در مورد مقدار منابع آب اطلاعات صحیحی ندارد تا مصارف آب را با آن تنظیم کند و به همین دلیل ضرورت اطلاع رسانی وفرهنگ سازی بیش از پیش احساس می شود.
او با اشاره به اینکه آب گرانبهاترین آفریده خداوند برای زندگی در روی زمین است تاکید کرد: اگر استفاده از منابع آب کشور و استان به همین روند کنونی ادامه یابد در آیندهای نه چندان دور دیگر آبی برای استفاده وجود نخواهد داشت.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت منطقهای خراسان شمالی با اشاره به اینکه سالانه حدود یکصد میلیون متر مکعب آب از منابع آب زیرزمینی استان اضافه برداشت میشود، خاطر نشان کرد: تداوم این روند باعث میشود علاوه بر از بین رفتن منابع آب زیرزمینی دیگر ظرفیتی برای ذخیره آب در لایههای زیرزمینی وجود نداشته باشد و به همین دلیل بارندگیها نیز دیگر تاثیری در جبران این منابع نخواهد داشت.
او اظهار داشت: به علت برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی استان، سطح آب زیرزمینی در دشت اسفراین در 20 سال اخیر 15 متر و در دشتهای شیروان و صفی آباد نیز در دو دهه اخیر به ترتیب بیش از 11 و هشت متر پایین تر رفته است و به همین علت از 11 محدوده مطالعاتی و دشت موجود در استان خراسان شمالی، توسعه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی, هشت دشت جاجرم، سملقان، شیروان ، بجنورد، شوقان، اسفراین و صفیآباد ممنوع است.
دکتر شیرازی مدیر دفتر حقوقی آموزش و پرورش خراسان شمالی نیز در این نشست با اشاره به نقش بنیادی آب در تامین امنیت اجتماعی و اقتصادی جامعه و همچنین برخی نشانههای ناگوار اجتماعی کمبود آب در جامعه، گفت: رفتار کنونی حاکم بر بهره برداری از منابع آب استان شایسته برنامه های لازم برای تحقق توسعه نیست و اصلاح آن ضرورت دارد.
او با اشاره به همت و اراده موجود در نظام آموزش و پرورش خراسان شمالی برای همکاری با شرکت آب منطقه ای برای تبیین بینش، ایجاد نگرش مناسب و تبدیل آن به رفتار مناسب در زمینه بهره برداری از منابع آب، از آمادگی کامل بدنه آموزشی اداره کل آموزش و پرورش برای اجرای طرح دانشآموزی نجات آب خبر داد.
طرح سراسری دانش آموزی نجات آب با هدف تبیین چالشهای منابع آب و ارایه راهکارهای مدیریت صحیح و عمومی این منابع و جذب مشارکت و همکاری مردم از طریق اطلاع رسانی و فرهنگ سازی برای پوشش کامل کل دانش آموزان دوره اول متوسطه استان خراسان شمالی به تعداد 37 هزار نفر، تدوین شده و در حال اجرا است.
اجرای این طرح از سال تحصیلی 1390 تاکنون، برای دومین بار در خراسان شمالی آغاز شده است و بر اساس تفاهمنامه بین شرکت آب منطقهای و اداره کل آموزش و پرورش این استان، قرار است اجرای آن به مدت شش سال متوالی ادامه یابد.
شرکت آب منطقهای خراسان شمالی در سال تحصیلی 91-90، رتبه دوم کشوری را در اجرای طرح دانش آموزی نجات آب کسب کرده است.