به گزارش اداره روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی مهندس "رضا نعیمی" گفت: این شرکت در سال گذشته در دشتهای استان 146 حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کرده و از برداشت سالانه یک میلیون و 800 هزار متر مکعب آب زیرزمینی پیشگیری کرده است.
او تصریح کرد: در همین مدت بر اساس آمارهای موجود، 242 حلقه چاه غیرمجاز در استان شناسایی و ثبت شده و روند موجود نشان می دهد که تعداد چاههای حفر شده غیرمجاز بیشتر از تعداد شناسایی شده است.
وی شمار چاههای غیرمجاز شناسایی و ثبت شده در استان را بیش از سه هزار و 500 حلقه ذکر کرد و گفت: این چاهها بیشتر در سرشاخه رودخانه ها حفر شده و سالانه 35 میلیون متر مکعب آب به صورت غیرمجاز از آنها برداشت می شود.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی اظهار داشت: بحران برداشت غیرمجاز از منابع آب استان بسیار گسترده تر از حفر چاههای غیرمجاز است و سالانه حدود 110 میلیون متر مکعب آب نیز به صورت غیرمجاز و اضافه برداشت از چاههای پروانه دار استان برداشت می شود.
مهندس نعیمی افزود: سرعت اضافه برداشت غیرمجاز از چاههای دارای پروانه بهره برداری نیز در خراسان شمالی به لحاظ حجمی، حدود 5 برابر سرعت کنترل و حفاظت از این منابع است.
به گفته او سالانه حدود 110 میلیون متر مکعب آب از چاههای دارای پروانه بهره برداری به صورت غیر مجاز اضافه برداشت میشود و این درحالی است که این شرکت با مجموعه اقدامات انجام داده در طی یک سال گذشته تنها توانسته است از اضافه برداشت 19 میلیون متر مکعب آن جلوگیری کند.
وی تخصیص کم و دیر هنگام اعتبارات حفاظت از منابع آب، افت سطح منابع آب زیرزمینی، خشکسالی مداوم طی دهه گذشته و توسعه اراضی کشاورزی و باغات و همچنین نبود پشتوانه اجرایی قوی و ناکارآمدی روند انسداد چاه های غیرمجاز را از دلایل عمده آن ذکر کرد.
مهندس نعیمی تصریح کرد: حجم منابع آب تجدیدپذیر استان خراسان شمالی یک میلیارد و 420 میلیون متر مکعب برآورد شده است که 530 میلیون متر مکعب از این مقدار منابع آب زیرزمینی را تغذیه می کند و 790 میلیون متر مکعب نیز آبهای سطحی را تشکیل میدهد.