به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، مدیرعامل این شرکت در این نشست با اشاره به اقدامات انجام شده اعلام کرد: هماهنگی لازم برای مهار و مدیریت سیلابهای شهر بجنورد بین دستگاههای متولی تحقق یافته است.
مهندس سید عقیل مرتضوی گفت: شهر بجنورد به لحاظ زمین ساختی در محدوده ای محصور بین ارتفاعات قرار دارد و 11 حوضه آبریز و مسیل و آبراهه ناشی از شیب طبیعی ارتفاعات پیرامونی، این شهر را در بر گرفته است.
او توضیح داد: سیلاب هدایت شده توسط مسیلهای منتهی به شهر بجنورد در مجموع پس از عبور از کانالهای مختلف داخل و حاشیه شهر در نهایت از یک گذرگاه در شرق شهر بجنورد خارج و کنار جاده اصلی بجنورد – مشهد به رودخانه باباامان و سپس به رودخانه اترک می ریزد.
وی افزود: در محدوده شمالی شهر بجنورد چهار حوضه آبریز به نامهای "لنگر، علی آباد، باغچق و بیدک" وجود دارد که در زمان بارندگی، رواناب حاصل از این حوضه های آبریز توسط آبراهه و مسیل خروجی آنها به سمت شهر بجنورد سرازیر می شود.
او خاطرنشان کرد: پیش از آنکه نقاط شهری بجنورد توسعه یابد، رواناب خروجی از حوضه های آبریز "لنگر، علی آباد، باغچق و بیدک" به شکل طبیعی در زمینهای مسطح شمال شهر بجنورد پخش می شد و جذب زمین میگشت.
وی گفت: با توسعه زیرساختهای شهری نظیر فرودگاه بجنورد، جاده کنار گذر شمالی بجنورد، سازه های مسکونی گلستان شهر و توسعه در بالادست کلاته محمد علی پهلوان در نقطه خروجی دو حوضه آبریز لنگر و باغچق در بخش شمالی شهر بجنورد، مسیر طبیعی عبور روانابها مسدود و محدود شده است.
او بیان کرد: اکنون درصورت وقوع بارش های شدید در مناطق شمالی شهر، رواناب خروجی حوضه های آبریز یاد شده پس از برخورد با جاده کنار گذر شمالی بجنورد، دیوار ساختمانهای گلستان شهر و دیوار فرودگاه بجنورد، از مسیر طبیعی منحرف شده و احتمال ورود به مناطق مسکونی و زمینهای کشاورزی و بروز خسارت می شود.
وی تاکید کرد: نکته بسیار مهم و قابل توجه اینکه، در صورت همزمانی بارندگی و تجمع رواناب دیگر مسیلهای منتهی به شهر بجنورد در شمال غرب، غرب و جنوب شهر بجنورد با توجه به شیب ملایم کانالهای موجود برای عبور دادن سیلابها به خارج از این شهر و وجود سازه های تقاطعی غیر استاندارد در مسیر، احتمال بروز مشکلات جدی برای ساکنان این شهر به ویژه در مناطق حاشیه شمالی آن وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اعلام کرد: در راستای مدیریت موضوع بصورت راهکار بلندمدت، طرح جامع انتقال سیلاب این منطقه به خارج شهر بجنورد توسط شرکت آب منطقه ای مطالعه و در کارگروه امور زیربنایی استان تصویب شده و در دستور کار تامین اعتبار توسط متولیان امر جهت اجرا قرار دارد. همچنین باتوجه به سیلاب های اخیر شهر بجنورد و بروز مشکلات در حوزه شهری، اعتبارت مناسبی جهت ساماندهی مسیل پسته در محدوده جوادیه بجنورد مصوب و ابلاغ گردید که عملیات لایروبی بیش از 2 کیلومتر از مسیل مذکور به اتمام رسیده و عملیات ساماندهی و ساحل سازی بخش هایی از آن نیز در دستورکار قرار دارد.
مهندس مرتضوی افزود: طی سنوات گذشته حدود 35 کیلومتر از رودخانه ها و مسیل های مهم پیرامون و داخل شهر بجنورد لایروبی و بازگشایی شده است.
او مهمترین مسیل ها و رودخانه های اطراف و داخل شهر بجنورد را شامل رودخانه فیروزه و شاهجوب، مسیل کال پسته، مسیل کال خندق، مسیل کال ملکش، مسیل کال دوبرار، مسیل باغچق، مسیل لنگر و مسیل علی آباد ذکر کرد.
در پایان این نشست، دانشجویان نظرات، مطالبات و ایدههای فنی خود در راستای مدیریت بهینه منابع آب استان و کنترل سیلاب را مطرح کردند و بصورت پرسش و پاسخ مورد ارزیابی قرار گرفت.